TEB'DEN BASIN AÇIKLAMASI!!!BİLİNÇSİZ KULLANILAN ANTİBİYOTİK YARAR DEĞİL ZARAR VERİR

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Ecz. Özgür ÖZEL; “Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü” dolayısıyla, doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığı olmadan alınacak antibiyotiklerin insan sağlığına olumsuz etkileri üzerine basın açıklaması yaptı. Açıklama şöyle;

BİLİNÇSİZ KULLANILAN ANTİBİYOTİK YARAR DEĞİL ZARAR VERİR

Değerli Basın Mensupları;

Günümüzde hastalar, hekimler ve diğer sağlık personeli, eczacılar, düzenleyici sağlık otoritesi ve ilaç endüstrisi açısından ANTİBİYOTİK kullanımına ilişkin farkındalık yaratılması acil bir önem taşımaktadır. Bu nedenle Avrupa Birliği üye ve aday ülkelerle birlikte 18 Kasım’ı ’Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’’ olarak ilan etmiştir. Birlik olarak 2008 yılında hayata geçirdiğimiz projelerle ve bünyemizde faaliyet gösteren Eczacılık Akademisi’nde konu ile ilgili yürüttüğümüz eğitim programlarıyla bu‘’FARKINDALIK’’a katkıda bulunmaya çalışmaktayız.

Ülkemizde antibiyotik kullanımı gelişmiş ülkelere oranla fazladır ancak burada asıl sorun antibiyotiklerin fazla kullanımından çok, AKILCI OLMAYAN kullanımıdır. Toplumlarda giderek artan kendi kendine tedavi anlayışı bu konuda eczacıların sorumluluğunu artırmıştır. Neredeyse bütün enfeksiyonlarda doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığı olmadan kullanılan antibiyotikler, halk arasındaki yaygın görüşün aksine; DOMUZ GRİBİNİN de dahil olduğu viral enfeksiyonlara etki etmezler. Bu koşullar altında antibiyotikler bakterilerin direncinin gelişmesine neden olmakta, dirençli mikroorganizmaların üremesi ve yayılması ise salgın riskini beraberinde getirmektedir. Bu gelişmeler toplum sağlığını tehdit etiği ölçüde, ekonomik maliyet olarak da devlete geri dönmektedir.

Antibiyotik tedavisinin hasta tarafından yarım bırakılması eğilimi bir diğer sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışma saatleri boyunca hekimlere danışma imkanının az oluşu, ilaç tedavisi süresince hastalarla daha kolay iletişime giren eczacının ilaç danışmanlığı rolünü ön plana çıkarmıştır.

Yalnızca bakteriyel enfeksiyonlarda etki gösteren antibiyotikler, eczacı danışmanlığında, doktorun tavsiye ettiği uygun doz aralığında ve uygun sürede kullanıldıkları ölçüde faydalıdır. Çünkü antibiyotiklerin etki alanı hastanın yaşı, cinsiyeti, kullandığı diğer ilaçlarla gireceği etkileşimlere göre farklılaşabilmektedir. Bu şartların göz ardı edilmesiyle antibiyotiklerin FAYDADAN ÇOK ZARAR verdiği konusunda halkın bilinç kazanması için bugüne dek üzerine düşen görevleri yapan eczacılar olarak, gelecekte de konunun takipçisi olamaya devam edeceğiz. Unutulmamalıdır ki BİLİNÇSİZLİK HALK SAĞLIĞININ EN KÖTÜ DÜŞMANIDIR.

Hastalarımıza ve kamuoyuna duyurulur

BASIN BÜROSU