TEB. 21 Bölge Aydın Eczacı Odası

 


BAŞKANIMIZ ECZ. SALİH KOZALI'NIN TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ 38. DÖNEM 1.BÖLGELERARASI TOPLANTISI KONUŞMASI(25/05/2012)...

   Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetinin değerli Başkan ve üyeleri , Denetleme Kurulu ve Yüksek Haysiyet Divanı’nın sayın Başkan ve üyeleri , Eczacı odalarının değerli Başkan ve Yöneticileri , sevgili meslektaşlarım hepinizi şahsım ve odam adına sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

   Bizleri bu güzel mekanda ağırlayan Antalya Eczacı Odasının değerli Başkan ve Yönetim Kuruluna göstermiş oldukları güzel misafirperverlik için çok teşekkür ediyorum.

   Merkez Heyetinin yapmış olduğu seçimli Genel Kurulun üzerinden 6-7 ay gibi bir süre geçti.Bu zaman zarfında gerçekten başarılı işler yapıldı.Öncelikle SGK ile 3 yıldır yenilenemeyen protokol imzalandı.İlk defa sorunsuz , kavgasız ve gürültüsüz bir protokol hazırlandı.Karşılıklı anlayış ve diyalog ile sürdürülen bu görüşmelerin , 16 yıllık hayalimiz olan 6197 sayılı yasanın meclisteki tüm partilerin konsensüsü ile çıkmasında önemli bir faktör olduğunu düşünüyorum.14-20 Mayıs tarihlerinde kutladığımız eczacılık haftasına yetişen bu yasa bizlere adeta çifte bayram yaşattı.Ben bu çalışmalarda yoğun çaba gösteren başta Türk Eczacıları Birliği’nin Başkan ve üyelerine , ayrıca yine emeği geçen Eczacı Odası Başkanlarına ve komisyon üyelerine şükranlarımı arz ediyorum.

   Sevgili Meslektaşlarım;

  Tabii ki yasa çıktı , fakat ana hatları ile çıktı.Detaylar yönetmelikler ile şekillenecek.Bu açıdan yine TEB ve Eczacı Odalarına büyük görevler düşüyor.Bu alanda da iyi çalışılması gerektiğini düşünüyorum.Örnek olarak söylemek gerekirse fakülteyi bitirip mezun olan eczacıların 1 yıl yardımcı eczacı olarak çalışma zorunluluğu getirildi.Fakat bunun pratikte bir takım zorluklar içerdiğini görmekteyiz.Serbest eczane çalıştıran eczacıların bu işe çok sıcak bakmadıklarını biliyorum.Bu yüzden bazı etik dışı gizli pazarlıkların yapılacağını öngörüyorum.Bu bakımdan böyle riskli maddelerin yönetmeliklerle iyi dizayn edilmesi gerekir diye düşünüyorum.

   Ayrıca bana göre yasada mutlaka olması gerekirdi diye düşündüğüm meslek içi eğitim zorunluluğu getirilebilirdi.İsrarla istediğimiz Meslek Hakkının da ancak bu türlü zorunlu eğitimlerle hak edilebileceğine inanıyorum.

     Değerli Arkadaşlarım;

  Önümüzde çözülmeyi bekleyen bir diğer önemli konu fiyat düşüşlerinden ve KKİ iskontolarının artışından kaynaklı oluşan stok zararlarıdır.Ayrıca her Cuma günü uygulanan fiyat düşüşleri rutin hale geldi.Bütün bunların rasyonel çözümünün ilaç fiyat kararnamesiyle olacağına inanıyorum.

   Bir diğer önemli husus 1 Temmuz 2012’de tüm Türkiye’de uygulamaya geçilecek olan e-reçete konusudur. Proje olarak desteklememize rağmen , alt yapısı iyi hazırlanmadan , ben yaptım oldu zihniyeti ile hayata geçirilmesinin büyük bir kaosa sebep olacağı endişesini taşıyorum.Kaldı ki halen uygulanan medula sistemi bile düzgün çalışmaz iken , üstüne üstlük birde e-reçete ile sıkıntı yaşarız diye düşünüyorum.

   Sevgili Meslektaşlarım;

  Türk Eczacıları Birliği ile SGK arasında imzalanan 01/02/2012 tarihinde yürürlüğe giren protokolün 3.7 maddesi ve protokol eki Ek-4 ile düzenlenen hükümler doğrultusunda sıralı dağıtımına başlanmış olan reçetelerin düşük cirolu eczanelere önemli katkı sağlaması ve etik bozulmanın önüne geçmesi yönüyle çok önemli olduğunu düşünüyorum.TEB ‘in önümüzdeki süreçte ayakta tedavi gören kemoterapi reçetelerinin ve talasemi hasta reçetelerinin de bu kapsamda değerlendirmesi yönünde çalışma yapmasını ısrarla talep ediyoruz.

   Yıllardır tartışılan , Türk Eczacıları Birliği’nin ve birkaç istisna oda dışında tüm eczacı odalarımızın destek verdiği İlaç Takip Sisteminin ne kadar faydalı bir iş olduğunu son günlerde gündemde olan sahte ilaç meselesinde bir kez daha gördük.Bazı Avrupa ülkelerinin de aynı sistemi uygulamak üzere inceleme yapmaları bizler için gurur kaynağı olmuştur.

   Bir diğer önemli konu bu yıl eczacılık haftasına tema olan bitkisel ürünler ve gıda takviyeleri kullanımıdır. Bu tür ürünlerin Tarım Bakanlığı yerine Sağlık Bakanlığından ruhsat alması sağlanmalı ve sadece eczanelerde satışına izin verilmelidir.Ayrıca aile hekimliği gibi aile eczacılığının da çalışılması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.Bunun bilhassa düşük cirolu eczaneler için bir çıkış yolu olduğunu düşünüyorum.

    Değerli Arkadaşlarım;

  Merkez Heyetindeki arkadaşlarımızın sorunlara çözüm adına iyi niyetle ve gayretle çalıştıklarını biliyorum.Bu konuda kendilerine teşekkür ediyor , bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum. Tüm eczacılarımıza daha aydınlık , daha mutlu ve daha başarılı günler temenni ederken , hepinize saygılar sunuyorum.

AYDIN ECZACI ODASI

AYDIN ECZACI ODASI