LÜTFEN DİKKAT EDELİM....  (24-11-2006)

Klasik söylemdir...Çok zor bir dönemden geçiyoruz... Büyük değişimler yaşıyoruz...vs.

Fakat şöyle  dönüp 1-2 yıl geriye baktığımızda nelerin değiştiğini, daha doğrusu nelerin değişmeden kaldığını  gayet iyi görebiliyoruz.

Özellikle ilaç fiyat kararnamesinin değişmesiyle ilaç fiyatlarında başlayan düşüşler bizleri zor durumlarda bırakmıştır.

Daha önceki ilaç fiyat kararnamesinde, her isteyen ilaç firmasının istediği fiyatı 10 gün içinde alabilmesi gibi saçma sapan bir sistemden, daha derli toplu bir sisteme geçişin tüm sıkıntılarını bizler yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz.

Yeni bir ilaç fiyat kararnamesinin  daha hazırlanmakta olduğunu ve bu kararname ile birlikte  ilaçlarda yeni bir fiyat düşüşünün gerçekleşebileceğini duyuyoruz. Üyelerimizi bu konuda uyarmak ve ilaç alımlarında daha ihtiyatlı davranmalarını istiyoruz.

Bugünkü yazımda asıl değinmek istediğim konu bazı ilaç firmalarının bizlerle adeta alay ettiğini ve adeta aymaz bir tutum içinde olduklarını gözlemliyorum.

Çoğumuz işlerinin yoğunluğundan gelen faturaları tek tek inceleyemiyor,ya da gözden kaçırıyoruz.

Özellikle kurum iskontoları eczacılara çok yük olmaya başladı. Firmalar kurum iskontosunu düşürdüğü halde provizyon sisteminde düşürtmüyor ve aradaki farkın tümü eczacıdan çıkıyor. Geçen gün tesadüfen kontrol ederken Ebixa damlanın faturada 5.65 iskontoyla geldiğini ama provizyon sisteminde 11 iskonto olduğunu gördüm. Bunu firma yetkilileriyle görüştüğümde depoya faturayı göndermemi ve düzeltileceğini bildirdiler. Bunun gibi yüzlerce olay vardır gözden kaçırdığımız.

Bu kamu kurum iskontoları artık eczacılara yük olmaya ve zarar ettirmeye başladı.Teknolojinin bu kadar ilerlediği bir dönemde artık devlet bu iskontoları üreticilerden direkt almalı ve eczacıları artık  firmaların hamallığını yaptırmaktan kurtarmalıdır.

Bu çalışmalar yapılıncaya kadar da böyle olayları farkeden arkadaşların bize bildirerek herkesin haberdar olmasını sağlamalıyız.

Uyarmak istediğim bir önemli konu da; Biliyorsunuz 01.01.2007 de eşdeğer ilaçlar içinde  kutuda en küçük adete geçilecek.Yani  a ilacı içinde 15 adet varsa b ilacı içinde de 20 adet varsa ve bu ilaçlar eşdeğerse 15 adet olan ilaç ödenecek.

İşte tam bu noktada bazı firmalar eczacılarla oynamaya başladı. İçinde 20 adet bulunan Maxaljin adlı ilaç normalde sattığı ilacı, 10+2 satmaya başlıyor ve eczanelere dolduruyor. Daha sonra öğreniyoruz ki bu ilaç adedini 15 e düşürüyor ve 20 tableti ödenmiyor. Spıriva isimli ilaç normalde satılırken,vadeyi 3 aya çıkarıyor ve  yoğun bir çalışmayla eczanelere dolduruyorlar. 2 gün sonra ilacın fiyatını %10 düşürüyorlar. Birçoğumuzun haberi yok çünkü otomasyon sistemi fiyatı düştüğü için fark çıkarmıyor. Ketek adlı ilaçta da aynı senaryo uygulanıyor.Ve daha yüzlerce ilaç... Hepsi eczacının cebinden çıkıyor.

Oysa etik açıdan fiyat düşürecek veya adet düşürecek firmaların bunları önceden eczcılara haber vermesi ve alımlarda dikkatli davranmalarını istemesi, buna rağmen eczacının  elinde  kalan ilaçların farkının  firma tarafından ödenmesi gerekmez mi?

Bunlar olmayınca insan ister istemez farklı şeyler düşünmeye başlıyor. Bizden para kazananların iyi niyetli olması ve sabrımızı taşırmaması gerekir.

Sabrımız taşınca nelerin olabileceğini de öğrenmiş olmaları gerekir.