ODA BAŞKANIMIZ ECZ. SALİH KOZALI'NIN OLAĞAN MALİ GENEL KURUL KONUŞMASI...  (27-09-2008)

Değerli meslektaşlarım!

Bu gün gerçekleştireceğimiz 2008 yılı Seçimsiz Olağan Mali Genel Kurulun başarılı geçmesini diler, teşriflerinizden dolayı teşekkür ederim.
Küreselleşen dünyamızda teknolojilerin büyük bir hızla ve sınırsız gelişmesi sonucunda gündemler de hızlı bir şekilde değişmekte ve buna bağlı olarak dünyanın bir köşesinde meydana gelen bir olay çok uzaklarda dahi olsa diğer ülkeleri de  etkilemektedir. En son ABD’deki banka krizi bütün dünya ekonomilerini etkileyeceğe benziyor. Ülkemiz ekonomisinin özellikle sağlık sektörünün ve ilaç sanayinin bu krizden ne kadar etkileneceğini hep birlikte göreceğiz. Temennimiz ülkemizin bu krizden mümkün olabildiğince yara almadan çıkmasıdır.
Rusya’nın dağılmasından sonra uzunca bir süre dünyanın tek hakimi görünen A.B.D. 11 Eylül’ü bahane ederek önce Afganistan’ı, bilahare Irak’ı işgal ederek hem bu ülkeleri hem de bütün Orta Doğu’yu kaosa sürükledi. Bu arada binlerce sivilin ölümüne sebep oldu.
Ülkelerin bir taraftan CERN deneyi ile evrenin var oluş sırlarını çözmeye çalışırken, bir taraftan da  nükleer ve biyolojik silahlar ile insanları yok etmesi tam bir tezat teşkil etmektedir.
Geçtiğimiz aylarda Rusya’nın Gürcistan’ı işgali ile yeni bir dönem başlamıştır. Daha önceki soğuk  savaş dönemlerinde olduğu gibi iki kutuplu bir dünya düzenine dönülmektedir. Bir tarafta A.B.D. , A.B. ve NATO ülkeleri, diğer tarafta Rusya, Çin ve İran.
Bu konjonktür  ve krizler döneminde bizler de yoğun ve sancılı bir dönemi geride bıraktık. 2008 yılının büyük bir bölümü protokol görüşmeleri ile geçti. Uzun görüşmeler sonucu üç Bakanın imzası ile protokol altına alınan kazanımlar maalesef ilaç sanayinin karşı duruşu bahane edilerek uygulanmadı. Eczacının sırtında 3,5 yıldır süre gelen kamu kurum iskontoları kamburu kaldırılamadı.  Kurum iskontolarındaki indirimler ile bu sorun kısmen yumuşatılmaya çalışıldı. T.E.B.’nin bu süreci iyi yönetemediğini düşünüyorum. Hele eczacı odalarına danışmadan imzaladığı en  son ek protokolü tamamen geri atılmış bir  adım olarak değerlendiriyorum.
1 EKİM 2008’de yürürlüğe girecek olan Genel Sağlık Sigortasının neler getireceğini hep birlikte göreceğiz. Yine bu tarihte başlayacak olan avans uygulamasındaki belirsizlikler devam etmektedir. Daha önce 1 Ekim 2008 de SGK’ya bağlanacağı söylenen Konsolide Bütçe ve Yeşil Kart reçetelerinin 3 yıl gibi bir süreye yayıldığı bildiriliyor. Mecliste bekleyen 6197 sayılı kanunun akibeti meçhul. Bu kadar karmaşa içerisinde  eczacının esas görevi olan sağlık danışmanlığını nasıl yürütebileceğini takdi rlerinize bırakıyorum.
Bu sıkıntılı ve kaotik ortamda eczacıların sorunlarını çözmek için eczacı odalarının ve özellikle Türk Eczacılar Birliği’nin çok daha aktif çalışması gerektiğini düşünüyorum. Biz Aydın Eczacı odası olarak çalışmalarımızda en büyük desteği siz değerli üyelerimizden aldığımızı bilerek, bizi pozitif manada motive etmenizi ve  yapıcı eleştirileriniz ile bize yön ve rmenizi istiyoruz.
Bu duygular ile bayramınızı en içten dileklerimle şimdiden kutlar, işlerinizde başarılar diler, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlarım.

Ecz. Salih KOZALI
                                                                           BAŞKAN