BAŞKAN'IN MESAJI...  (29-12-2009)
Değerli Meslektaşlarım,

Sayın Başbakan dün katıldığı bir toplantıda Amerika’da olduğu gibi ilaçların markette satışına olanak sağlayacak düzenlemeleri hazırlamakta olduklarını belirterek , eczacılık alanında “tekel” i kaldırıp ilaç alanında da “rekabet” i geliştireceklerini söyledi.

Yıllardır eczacıların korkulu rüyası olan zincir eczanelerin önünü açacak bu açıklama biz eczacıları gerçekten çok üzmüştür.

Sağlık rekabete açık bir alan değildir. İlaç ise markette satılacak ürün değildir. Biz eczacılarda asla tüccar değiliz. Bu konuda Avrupa Adalet Divanının 19 Mayıs 2009 da almış olduğu karar vardır. Bu karara göre; “eczanelerin sadece mesleki eğitim almış eczacılar tarafından açılabileceğini ve bir meslek sahibi olarak çıkar kaygısıyla değil , aynı zamanda bir uzmanlık alanı olarak işlettiği kabul edilmiştir.”

Önümüzdeki süreç eczacılık mesleğinin sürdürülebilmesi ve gelecekte var olma savaşıdır. Ya birlikte mücadele verip ayakta kalacağız , ya da teker teker yok olacağız. SGK’nın niyeti eczacıları diz çöktürüp , sonunda sürüden ayrılanları tek tek avlamaktır.Bilinmelidir ki hiçbir üyemiz bu oyuna gelmeyecektir.

Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında bir anlaşma sağlanamazsa en büyük sıkıntıyı hiç haketmedikleri halde vatandaşlar çekecektir. 16 Ocak 2010’dan sonra faturalı yaşama geçilecek , halkımız ilaç hizmetini parasını ödeyerek satın alacaktır.

Hükümetin16 Ocak 2010 ‘dan sonra oluşacak kaos ortamına meydan vermemek için bu yanlışı düzelteceğine inanıyoruz. Ayrıca tüm eczacı meslektaşlarımın bu süreçte dik ve onurlu duruşlarını devam ettireceklerinden kuşkum yok. Örgütlü gücümüzü arkamıza alarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiğimiz taktirde başaramayacağımız hiçbir mesele yoktur.

İlaç hizmetini şimdiye kadar eczacılar verdi , bundan sonrada yine eczacılar vermeye devam edecektir.

Saygılarımla

Ecz. Salih KOZALI