YENİ İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ

Son günlerdeki ilaç fiyat düşüşleri artık canımızı yakmaya başladı.Son ilaç fiyat kararnamesi ile geleceği tahmin edilen %10-15 lik bir fiyat düşüşü gerçekten bizleri çok zor durumda bırakacaktır. Her ne kadar kararnamede 45 günlük bir geçiş süresi tanınacaksa da ciroların  ciddi bir şekilde düşeceği kesin.

Artık her üyemizin sadece eczacı değil aynı zamanda iyi bir ekonomist olması ve ilaçların girişlerini, faturadaki onlarca ıskontoları, stoklarını çok iyi kontrol etmeleri gerekmektedir. Çünkü her gün bir ilacın  fiyatı düşürüyor, her gün bir ilacın  ıskontosu düşüyor. Bunları da takip edip aradaki farklarını firmalardan tahsil etmek bizlere düşüyor.Bu bir hak aramadır.

Geçen yazımda Boehringer-Ingelheim firmasının fiyat düşüşü ile ilgili bir yazı yazmıştım. Daha sonra bölge müdürü beni arayıp firmanın Spiriva ile ilgili fiyat düşüşündeki farkları depolara ödediğini söyledi. Sonra yapığım araştırmada firmanın ilacın fiyatı düştüğü gün deponun elindeki tüm fiyat farklarını ödediğin, depoların da o günden itibaren aradaki ıskontoyu eczanelere kestikleri faturaya yansıttıklarını gördüm.

Buraya kadar bir sorun yok. Fakat firma depoya gösterdiği toleransı maalesef eczanelere gösteremedi. Eczanelerin fiyat düşüşünden önce ellerindeki tüm mallar eczaneye zarar olarak kaydedildi. Bölge müdürü arkadaşımız işte bu farkı anlamakta zorlanıyor.

Oysa doğrusunu yapan firmalar da var. Şöyle ki; Merck Sharp Dohme ilaç firması Fosamax adlı ilaçlarının fiyatını hem de ciddi bir şekilde düşürdü. Fakat bunun üstüne yatmadı . Depoların zararlarını ödediği gibi bunu daha önceden ecznesine alıp stok yapan ya da  rafında 1-2 ilacı olan eczacıyı da düşündü ve 1 ay öncesinden ilacını alan her eczacıya düşen fiyat farkını geri ödeme kararı  aldı.İşte bunları kutlamak ve teşekkür etmek de bizim görevimiz. Nasıl farkları ödemeyen firmaları yazıyorsak doğrusunu yapan firmaları da yazıp teşekkür etmeye devam edeceğim. Teşekkürler Merck Sharp Dohme firmasına...