TEB. 21 Bölge Aydın Eczacı Odası

 


TEBEOS PROGRAMI ÜZERİNDE “KAREKODSUZ İLAÇ BİLDİRİM” MODÜLÜ AÇILDI

30.09.2009 tarihli BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLER AMBALAJ VE ETİKETLEME YÖNETMELİĞİ ile, karekodsuz ilaçların 01.01.2011 tarihine kadar satışına imkan tanınmış iken, Yönetmeliğe aykırı hüküm içeren 2010/12 sayılı Genelge ile bu süre 01.06.2010 tarihine çekilmiş, Danıştay Onuncu Dairenin bu tarihle ilgili aldığı Yürütmeyi Durdurma kararı sonrasında da, Ekonomi Koordinasyon Kurulu, karekodsuz ilaçların satışı ve kupür ve barkodu kesilerek geri ödeme kurumlara fatura edilebilmesi için Haziran ayı sonuna kadar süre tanımıştır.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 2010/39 sayılı Genelge ile, karekodsuz ilaçlarla ilgili yapılacak uygulamaları düzenleyen 2010/12 ve 2010/24 Sayılı Genelgeler yürürlükten kaldırılmış;  10 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLER AMBALAJ VE ETİKETLEME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK’in geçici ikinci maddesinde “1/1/2010 tarihinden itibaren üretilen tüm ürünlere ruhsat/izin sahipleri tarafından karekod konulur. Bu tarihten önce karekodsuz üretilerek piyasaya sunulmuş ürünlerin satışına 1/7/2010 tarihine kadar izin verilir.” şeklinde düzenleme yapılmıştır.

Buna göre, 01.07.2010 tarihinden itibaren, G2D ile karekodlanmamış ilaçların mevcut şekliyle satışı mümkün olamayacaktır. 01.06.2010 tarihi itibariyle, eczanelerin ve depoların stoklarında bulunan ilaçların %40 ının karekodsuz ilaçlardan oluştuğu bilinmektedir. Sağlık Bakanlığının 2010/39 Sayılı Genelgesi gereğince, firmalar, ürettikleri G2D etiketleri depolara ve eczanelere göndererek stoklarda yer alan karekodsuz ürünlerin etiketlenmesini temin edebilecektir. Bu etiketlerin, fiyat kupürlerinin tekrar kullanılamayacak şekilde iptal edilmesi suretiyle yapılması, ilgili firmanın sorumluluğundadır.

Gelinen noktada, ilaç firmalarının, karekodsuz ilaçların G2D ile etiketlenmesi uygulaması ile ilgili olarak üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmek konusunda yetersiz kaldığı görülmüş, bu konu, sektör temsilcileri ile 4 Haziran ve 7 Haziran 2010 tarihlerinde yapılan toplantılarda değerlendirilmiştir.

Yapılan değerlendirme sonucunda, eczane işletim sistemlerinde, eczanenin stoklarında bulunan karekodsuz ilaçları ecza deposuna bildirmesine olanak sağlayacak bir düzenleme yapılması uygun bulunmuştur.

TEBEOS Programında işleme giren bu modül kullanılarak, eczanelerin, stoklarında bulunan karekodsuz ilaçları ecza deposuna bildirmek üzere listelenmesi mümkündür.

Bu konuda, tüm ecza depoları ve diğer eczane işletim programları (Farmakom, Byte, Eczanem, İlon vb.) ile görüşmeler yapılmıştır. Diğer eczane işletim programları da karekodsuz ilaç bildirimine imkan tanıyacak düzenlemeler için benzer hazırlıkları sürdürmektedir. 

Meslektaşlarımız, TEBEOS üzerinde yer alan “Karekodsuz İlaç Bildirim” Modülü ile, eczanelerinde bulunan karekodsuz ürün bildirimlerini yapabilecek, bu bilgiler üzerinde değişiklik, ekleme, silme gibi işlemleri de gerçekleştirebilecektir.

TEBEOS ekranında karekodsuz ilaç bildirim listesi hazırlanması için takip edilecek işlem basamakları şu şekildedir:

1) Karekodsuz İlaç Bilgisi bölümüne giriş yapılır. (Ekran Görüntüsü 1)

2) Karekodu olmayan ilacın barkodu okutulur. (Ekran Görüntüsü 2)

3) Öncelikle okutulan barkodlar için “Sakla” butonu ile kayıt işlemi yapılır.
(Ekran Görüntüsü 3)

4) “Depo Bildirimi Oluştur” butonuna basılarak barkodu girilmiş olan ilaçların kayıtları bilgisayarın masaüstüne T.C.Kimlik Numarası ve Depo isminin yer aldığı bir dosya oluşturulur. (Ekran Görüntüsü 3)

5) Bu liste, e-posta yolu ile veya CD ortamına alınarak ilgili ecza deposuna ulaştırılır.

Eczaneler tarafından ilgili modül kullanılarak oluşturulacak karekodsuz ilaç listelerinin bildirimi için ecza depolarının bu işleme özel olarak belirleyeceği e-posta adresleri Birliğimiz tarafından ayrıca duyurulacaktır. Hazırlanan sistemde, karekodsuz ilaç bildirim işlemi seçilecek sadece bir ecza deposuna yapılabilecektir.  Bu aşamada, karekodsuz ilaçların bildirimi için eczanelerimiz tarafından gerekli hazırlıkların başlatılmasının yararlı olacağı değerlendirilmektedir. Oluşturulacak listelerin belirlenecek ecza deposuna bildirim işlemi için Birliğimiz tarafından ayrıca duyuru yapılacaktır.

Karekodsuz ilaçların mevcut uygulama ile satışının, Danıştay Kararına uygun biçimde yıl sonuna kadar devam edilmesinin sağlanması konusunda Birliğimiz tarafından ilgili Bakanlıklar ve bürokratlar nezdinde görüşmeler yapılmış, Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından Haziran ayı sonuna kadar ek süre tanınması sonrasında da, bu sürenin kesinlikle yeterli olmadığı bildirilmiştir. Ancak, 10.06.2010 tarihinde yapılan Yönetmelik değişikliği gereğince, 01.07.2010 tarihinden itibaren karekodsuz ilaçların satışı mümkün olamayacağından, “Karekodsuz İlaç Bildirim Modülü” hazırlanmıştır. Bu modül, şu anda karekodsuz olup, 01.07.2010 tarihine kadar karekodlu hale getirilememesi halinde, bu tarihten itibaren satışı mümkün olmayacak olan ilaçlar için iade faturası düzenlenmesi aşamasında da kullanılabilecektir.

NOT: 10.06.2010 tarih 27607 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNLER AMBALAJ VE ETİKETLEME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK’in geçici 2 nci maddesinin son bendi:

"Tıbbi mamalar ve enteral beslenme ürünleri hariç olmak üzere serumlar, radyofarmasötikler, sekiz santigrat dereceden daha soğuk ortamlarda bekletilmesi zorunlu olan soğuk zincir ürünleri ile kişiye özel üretilmiş ilaçlar 1/1/2012 tarihine kadar karekod uygulamasının kapsamı dışındadır.” şeklinde düzenlenmiş olup, burada tanımlanan ilaçların Karekodsuz İlaç Bildirim Modülüne kayıt edilmeyecektir.


TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ

 

Karekodsuz İlaç Bildirim Modülü Ekran Görüntüleri için tıklayınız

AYDIN ECZACI ODASI

AYDIN ECZACI ODASI