BİZ ECZACILAR, REKABETİN DEĞİL, TOPLUM SAĞLIĞININ BEKÇİSİYİZ!

12 Ağustos 2009 günü (bugün) Rekabet Kurumu yetkilileri tarafından Birliğimiz ile İstanbul ve Ankara Eczacı Odalarımızda “Türk Eczacıları Birliği'nin bazı ilaç üreticisi/ithalatçısı firmaların eczanelere sunduğu vade ve ticari ıskontolarda indirim yapmaları veya bu uygulamalara son vermeleri üzerine, söz konusu firmaların ürünleri yerine alternatiflerinin hastalara verilmesini teşvik etmek” iddiasının ön araştırmasını yapmak üzere denetimler başlatılmıştır.
Türk Eczacıları Birliği, kamu ve hasta yararını öncelikli olarak savunan bir meslek örgütüdür. Üyelerinin çıkarlarını korumak, meslek örgütümüze yasa ile verilmiş bir görevdir. Üyelerimizi ilaç alım koşulları ile ilgili olarak uyarmak da bu görev kapsamındadır. Diğer yandan, Birliğimiz, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın “eşdeğer ilaçların eczacı tarafından birbiri yerine ikame edilmesi hem bilimsel hem de hukuki açıdan doğrudur” şeklinde ifadeler içeren 18 Haziran 2009 tarihli Genelgesinin gereğini yapmakta, üyelerini de buna uygun davranmaya çağırmaktadır.
Kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü, yasa ve genelgelerle kendisine verilen görevleri yaptı, eczacısının, hastasının ve kamunun çıkarlarını korudu diye cezalandırılacaksa, ciddi bir toplumsal sorunla karşı karşıyayız demektir. İlaca ulaşma, en doğal insan hakkıdır. Bu hakkın kullanılması rekabet kapsamında değerlendirilemez.
Eczacılar ve hemen diğer tüm toplum kesimleri yaşama mücadelesi verirken, ilaç şirketleri 2008 yılını yüzde 10.4 büyüme ile kapatmıştır. Buna rağmen, krizi bahane ederek ilaç alım koşullarını değiştirmeye, bir ticari teamül haline gelmiş olan ıskontoları ve vadeleri kaldırmaya cesaret edebilmişlerdir.  Eczacılar kendilerine ait olan kamu sağlığı ve bütçesini korumak görevini yerine getirmek yönünde adım attıklarında da bazı firmalar örgütümüzü Rekabet Kurulu’na “şikayet etme” yoluna gitmişlerdir.
Eczacılar, güçlü ve dayanışmacı bir örgüte sahiptir. Ne örgütümüz ne de eczacılarımız hiçbir şekilde bu firmaların tehditlerine boyun eğmeyecektir. Türk Eczacıları Birliği, yasalar, yönetmeliklerden ve Genelgelerden kaynaklanan görevlerini yerine getirmeye, eczacıların yaşama ve yaşatma hakkını korumaya sonuna kadar devam edecektir. Eczacıların yekvücut olduğunu hala görmeyenler varsa, biz bunu bugün bir kez daha göstermeye kararlı olduğumuzu ilan ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

MERKEZ HEYETİ