TEB'DEN BASIN AÇIKLAMASI-TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ İLAÇTA REKLAMA KARŞIDIR!

BASIN AÇIKLAMASI

TEB Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti adına, Zaman Gazetesi’nde 12 Ekim 2009 tarihinde yayımlanan Türk Eczacıları Birliği’nin reçetesiz ilaç reklamı için “kolları sıvadığı”, Digitürk aracılığıyla yapılacak yayınlarda “reklam yasağını kaldırdığı” belirtilen haberle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklama şöyle;

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ İLAÇTA REKLAMA KARŞIDIR!

Değerli Basın Mensupları;

İlaç gibi insan sağlığını doğrudan ilgilendiren bir ürün, mutlaka doktor kontrolünde ve eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır. Bilinçsiz kullanılan her ilacın, insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğu ve Türkiye’deki zehirlenmelerin yarısının yanlış ilaç kullanmaktan kaynaklandığı unutulmamalıdır. Etik gözetmeksizin, tamamen kar amaçlı yapılacak olan reklamlar kuşkusuz bu oranı daha da artıracaktır. Bütün bu gerekçelerle Türk Eczacıları Birliği ilaçta her türlü reklama kesin olarak karşıdır ve bu duruşunu meslek örgütü tarihi boyunca bir kez olsun değiştirmemiştir. Aynı biçimde, ülkemizde 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarları Kanunu’nda ilacın reklamının yapılamayacağı açıkça ifade edilmektedir. Sizler de gayet iyi bilirsiniz ki, var olan bir yasa maddesini değiştirmek ancak ve ancak yasama organlarının yetkisi altındadır. Haberde iddia edildiği gibi, mevcut bir yasayı değiştirmek, bizim gibi gücünü sadece üyelerinden alan bir meslek örgütünün ne görevi dahilindedir, ne de tasarrufudur.

Biz Türk Eczacıları Birliği olarak, ilaçta reklama karşı olduğumuzu hiçbir şüpheye yer bırakmayacak biçimde gösterdik. 1 Aralık 2008’den itibaren yürürlüğe giren ‘’Beşeri ve Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik’’ ile reçetesiz satılan ilaçlara reklam serbestisi getiren uygulamaya, karşı Danıştay’da dava açtık. Daha önce de 1999 yılında reçetesiz ilaçlarda reklamın serbest bırakılmasına ilişkin yasal düzenlemeyi iptal ettirdik.

Söz konusu haberde sözü edilen uygulama ise, tamamen bambaşka, eczanelerde kurulacak olan LCD ekranlar aracılığıyla toplumu ve eczacıları sağlık konularında bilgilendirme amacı taşımaktadır. İlacın ve eczacılık hizmetinin tek sorumlusu olan biz eczacılar bugüne dek, yanlış uygulamaların önüne geçebilmek için medya araçlarını elimizden geldiğince kullanmaya çalıştık. Her insanın eşit ve değerli olduğunun bilinciyle, başta halk sağlığı olmak üzere üyelerinin menfaatini ve memnuniyetini korumayı kendisine ilke edinen Türk Eczacılar Birliği sesini duyurmak için, DİGİTÜRK ve Mobilvision Grup’la kurduğu ortaklıkla TEB TV’nin çalışmalarını hızlandırdı. İçeriğinde sağlık ve çevre boyutunda eğitici-bilgilendirici programların, güncel haber ve gelişmelerle birlikte kültür-sanat, spor, trafik gibi aktüel programların da yer alacağı bu sağlık televizyonuyla TEB artık  26 bin eczaneye canlı bağlantıyla ulaşmayı amaç edindi. Vatandaşı ilaç ve sağlık sistemi konusunda bilinçlendirmeyi de amaçlayan TEB TV Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti tarafından oluşturulacak bir “Etik Kurul”un denetiminde olacak. TEB televizyonunda; Etik Kurul tarafından onay verilmeyen REKLAM ve programlara yayında hiçbir şekilde yer verilmeyecek. Hiçbir biçimde bu kanalda İLAÇ REKLAMI OLMAYACAK.

Birliğimizle ilgili haberleri yazılı basınla sürekli olarak paylaşmamıza karşın, TEB’ in uygulamalarının, bazı yayın organlarınca çarpıtılarak kamuoyuna yansıtıldığını üzülerek gözlemlemekteyiz. 12.10.2009 tarihli Zaman Gazetesi’nde yayınlanmış olan ‘’İlaçta Reklam Dönemi Başlıyor’’ başlıklı yazıda, TEB TV’nin yeni dönemde ‘’reçetesiz ilaçlar’’ın tanıtımında kullanılacağı iddia edilmiş, sektörde ‘’reklam yasağı’’nın birliğimizin bu girişimiyle delineceği ileri sürülmüştür. Kamuoyunu, her fırsatta, İlaçta reklamın halk sağlığı başta olmak üzere, eczacıya ve  yerli ilaç sanayisine vereceği zararlar konusunda uyaran ve gerekli tedbirleri almak üzere devleti göreve çağıran birliğimize yönelik, bu tür bilinçsiz ve mesnetsiz haberleri basın ahlakıyla açıklamak olanaksızdır.

Eczacılar olarak karşı çıktığımız ‘’İlaçta reklam’’ uygulamasını, kuracağımız televizyon kanalıyla hayata geçireceğimiz yönünde yapılan bu ve benzeri haberler gerçeği yansıtmaktan uzak olmakla birlikte; TEB hakkında haber yapacak yazılı ve görsel medyanın, Birliğimizin halk sağlığı alanındaki olumlu çalışmalarını gözeterek hareket etmesi gerektiğine inanmaktayız.

İlaçta reklamın ölüm demek olduğunu bugüne dek her fırsatta, her koşulda dile getirme kararlılığında olan Türk Eczacılar Birliği, gelecekte de yanlışlığına inandığı bu uygulamanın karşısında olmaya devam edecektir.

Basına ve kamuoyuna duyurulur…