TEB. 21 Bölge Aydın Eczacı Odası

 


BASIN AÇIKLAMASI-YENİ EŞDEĞER UYGULAMASINDAN DERHAL DÖNÜLMELİDİR!

Ankara, 15.10.2009


BASIN AÇIKLAMASI


YENİ EŞDEĞER UYGULAMASINDAN DERHAL DÖNÜLMELİDİR!

Değerli Basın Mensupları,


Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 12.10.2009 tarihinde yayımlanan bir Genelge ile, eşdeğer ilaç uygulamasının tanımı değiştirilmiş; bilimsel olarak birbirinin eşdeğeri olmayan ilaçları eşdeğermiş gibi düzenleyerek, yeni ve son derece tehlikeli bir uygulamaya geçilmiştir. Aslında birbirinin eşdeğeri olmayan, aynı kimyasal alt grupta bulunan farklı etken maddeleri içeren ürünler bundan sonra eşdeğer ilaç olarak kabul edilecektir.


Bu durumda herşeyden habersiz, doktorunun verdiği uygun tedavi için ilacını eczaneden alan bir vatandaşımız, bilimsel çevrelerce onaylanmış eşdeğer ilacı almak için ya cebinden fark ödemek zorunda kalacak; ya da alım gücü olmayan hastalarımız eşdeğer olmayan ucuz ilacı kullanmak durumunda kalacaktır. 1 Ekim’de başlayan muayene ücreti uygulamasından sonra bir de doktorun tercihini hiçe sayarak, tedaviye gerçekten etki yapan ilaca fark ödenmesi ya da ulaşılamaması, hastalarımızın sağlığına vurulan yeni ve ölümcül bir darbedir. 

EŞDEĞER İLAÇ UCUZ İLAÇ DEĞİLDİR!

Bilimsel olarak eşdeğer kabul edilmeyen ilaçların reçetede yazılan ilacın yerine kullanımı, tedavinin seyrini son derece olumsuz yönde etkileyecektir. Örneğin kademeli tedavi gerektiren yüksek tansiyon gibi bir hastalıkta tüm ilaçların aynı sepette toplanması ve hastaya en ucuzunun verilmesi, hastanın tedaviye yanıt vermesini güçleştirecek. Ya da belirli bir ilaca direnç geliştirmiş olan bir hasta, bundan sonra HİÇBİR İŞE YARAMAYACAĞI BİLİNEN o ilacı kullanmak zorunda bırakılabilecek. 

KAÇ İLÇEDE KARDİYOLOG, KAÇ İLÇEDE NEFROLOG, KAÇ İLÇEDE ENDOKRİNOLOG VAR?

Aynı zamanda bu Tebliğ ile, hastanın ilaca ulaşması da zorlaştırılmış olacak. Örneğin, tansiyon ilaçlarını bundan sonra sadece kardiyoloji nefroloji ve endokrinoloji uzmanlarının yazacağı belirtiliyor. Oysa çoğu ilçede, köyde değil kardiyolog, pratisyen hekim bile bulmak mümkün olmuyor. Hastalarımızı il merkezlerine taşıyacak, hastane kapılarına yığacak bu uygulama, tasarruf değil, olsa olsa yıkım olabilir.


SSK GÜNLERİNE GERİ Mİ DÖNÜLÜYOR?

Sosyal Güvenlik Kurumu, bu kararla daha bundan beş yıl önce kurtulduğumuz çağdışı SSK günlerini aratmayacak bir uygulamaya imza atmış oldu. O hastanın tedavisinde etkili olup olmadığına dair hiçbir kanıt bulunmayan ilaçlar sırf ucuz olduğu için hastalarımıza verilecek. Bu da yetmezmiş gibi hastalarımızı, ilçelerden onlarca kilometre yol yaptıktan sonra uzman hekim kapısında uzun kuyruklarda bekleme çilesi bekliyor. 


İLAÇ TEDAVİNİN BİR PARÇASIDIR! GÖREVİMİZ HASTAYI ÖLDÜRMEK DEĞİL!

Bizler, eşdeğer ilaç uygulamasını bilimsel kriterlere uygun olduğu sürece destekliyoruz. Ancak eczacılar sadece aynı etken maddeyi içeren ve aynı farmakolojik özelliklere sahip ilaçlar arasında eşdeğerini verebilme yetki ve bilgisine sahiptir. Hastayı tedavi eden doktordur. Bu bakımdan, doktorun tercihini, hastanın kişisel özelliklerini ve öyküsünü hiçe sayan bu uygulama, ne bilimsel, ne etik, ne de toplumsal olarak savunulabilir. O ilacın o tedaviye yanıt verip verilmeyeceğine bakılmaksızın, sadece tasarruf tedbirleri gözetilerek hazırlanmış bu yeni sistemden derhal geri dönülmesini istiyoruz.

İLAÇ ECZACININ İŞİDİR!

Üstelik bu uygulama, halen geçerli olan Protokolümüze rağmen, Türk Eczacıları Birliği’ne sorulmadan hayata geçirilmiştir. Türkiye’deki 26.000 eczacıyı temsil eden bir meslek örgütü olarak bizlerin bu uygulamada herhangi bir sorumluluğu yoktur. Maddenin ihlali gerekçesiyle yasal yollara başvurulmuş, hukuki süreç başlatılmıştır. Bizim yeni eşdeğer ilaç uygulaması ile ilgili görüşümüz masada sorulmadığı için, kamuoyunun huzurunda ilan ediyoruz: Hasta düşmanı bu uygulamadan bir an önce dönülmelidir.

İPTAL DAVASI AÇIYORUZ!

Bizler, sağlık çalışanları olarak görevimizi yapacak ve maddenin yürürlük tarihi olan 20.10.2009 tarihinde Danıştay’a kararın iptali için başvuracağız. Ancak hukuki süreç devam ederken yaşanacak olaylara seyirci kalmak istemiyoruz. O nedenle SGK yetkililerini uyarıyoruz: Bu eşdeğer ilaç tanımıyla sağlığı koruyacağınıza yeni ve büyük sağlık sorunları yaratıyorsunuz. Sağlığımızı oyuncak ettiğiniz yeter!

Bütün yetkilileri göreve çağırıyoruz. Hasta sağlığının ayaklar altına alınmasına izin vermeyin.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
BASIN BÜROSU

AYDIN ECZACI ODASI

AYDIN ECZACI ODASI