TEB. 21 Bölge Aydın Eczacı Odası

 


19.10.2009 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK OLAN OSTEOPOROZ İLAÇLARI KULLANIM İLKELERİ HAKKINDA ..

       Bu değişiklikler 19.10.2009 tarihinden itibaren (19.10.2009 dahil) çıkarılacak olan raporlar için geçerlidir. 19.10.2009 tarihinden önceki raporlar süresi sonuna kadar geçerlidir.  Tüm üyelerimizin bilgisine sunulur.                                                                        Saygılarımızla

                                                                 AYDIN ECZACI ODASI

1-       Rapor tarihinden önce  SON 1 YIL içinde yapılan KMY ölçümleri rapor ekine eklenecektir. (Bu süre önceki tebliğde 6 ay olarak belirtilmişti)

2-      75 yaş üzerindeki hastalar ve raporunda osteoporotik kalça kırığı belirtilen hastalarda KMY ölçümü şartı aranmaz. ( Önceki tebliğde sadece 75 yaş üzeri için böyle bir uygulama vardı)

3-      Patolojik kırığı olan hastalarda  L1-L4 TOTAL,L2-L4 TOTAL, Femur Boynu veya Femur Total değerlerinden birinin -1 olması durumunda (Eski uygulamada L1-L4 arasında herhangi bir değerin uygun olması yeterli iken yeni uygulama ile bu L1-L4 TOTAL veya L2-L4 TOTAL Olarak değişmiştir.)

4-      Patolojik kırığı olmayan 65 YAŞ VE ÜZERİ hastalarda L1-L4 TOTAL,L2-L4 TOTAL, Femur Boynu veya Femur Total değerlerinden birinin -2,5  olması durumunda (Eski uygulamada 65 yaş altı ve üzeri olarak bir ayrım bulunmuyordu)

5-      Patolojik kırığı olmayan 65 YAŞ ALTI  hastalarda L1-L4 TOTAL,L2-L4 TOTAL, Femur Boynu veya Femur Total değerlerinden birinin -3  olması durumunda (Eski uygulamada 65 yaş altı ve üzeri olarak bir ayrım bulunmuyordu)

6-       Romatoid artrit, çölyak hastalığı, kronik inflamatuar barsak hastalığı (Crohn Hastalığı veya Ülseratif Kolit), ankilozan spondilit, hipertiroidi, hipogonadizm, hipopituitarizm, anoreksia nevroza, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, tip I diyabet, uzun süreli (en az 3 ay) ve > 5mg/gün sistemik kortikosteroid kullanımı veya organ nakli uygulanmış hastalarda; sekonder gelişen osteoporozda (KMY) ölçümünde lomber total (L1-4 veya L2-4) veya femur total veya femur boynu KMY ölçümünde “T” değerlerinden herhangi birinin -1 veya daha düşük olması durumunda, (primer hastalığını da belirtir sağlık raporu ile birlikte) reçetelenir. ( Önceki uygulamada bu madde için sağlık kurulu raporu  istenmekteydi )

7-      Bifosfonat grubu ilaçlar; İç hastalıkları, FTR, ortopedi ve Travmatoloji, Romatoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanları tarafından düzenlenen uzman hekim raporu ile tüm uzman hekimlerce reçete edilebilir. (Önceki uygulamada ilgili uzman hekim raporu şartı bulunmamaktaydı)

8-      Stronsiyum ranelat (PROTELOS) ve raloksifen (EVISTA); Bifosfonatları tolere edemeyen veya yeterli yanıt alınamayan hastalarda bu durumun; İç hastalıkları, FTR, ortopedi ve Travmatoloji, Romatoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarından en az birinin yer aldığı sağlık kurulu raporunda (3 uzman hekimli rapor) belirtilmesi halinde, bu rapora dayanılarak tüm uzman hekimlerce reçete edilebilir. (Önceki uygulamada bu etken maddeler için  önce bifosfonat kullanarak sonuç alınmazsa 2. Basamak olarak geçilme ve sağlık kurulu raporu  şartı bulunmamaktaydı)

9-      Kalsitonin, ağrılı vertabral kırığı bulunan osteoporozlu hastalarda bu durumun, İç hastalıkları, FTR, ortopedi ve Travmatoloji, Romatoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarından en az birinin yer aldığı sağlık kurulu raporunda (3 uzman hekimli rapor) belirtilmesi halinde, her ağrılı vertebral kırık durumunda en fazla 3 aylık tedavi dozu verilmesi koşulu ile bu uzman hekimlerce reçete edilir.

10-   Kalsitonin, ağrılı vertabral kırığı bulunmayan  osteoporozlu ve bifosfonatları tolere edemeyen veya yeterli yanıt alınamayan  hastalarda bu durumun, İç hastalıkları, FTR, ortopedi ve Travmatoloji, Romatoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarından en az birinin yer aldığı sağlık kurulu raporunda (3 uzman hekimli rapor) belirtilmesi halinde, yalnızca üniversite veya eğitim ve araştırma hastanelerinde bu uzman hekimlerce reçete edilerek kullanılabilir.

SUDEK ATROFİSİ (ALGONÖRODİSTROFİ)

    Altı ay  boyunca uygulanan standart tedavilere (analjezik, fizyoterapi) rağmen yeterli cevap alınmadığının ve lokal kırığın raporda belirtilmesi halinde FTR veya Ortopedi ve Travmotoloji veya Romatoloji uzman hekim raporuna dayanılarak bu uzman hekimlerce reçete edilir.  (Önceki tebliğde ilgili uzman hekim şartı bulunmamaktaydı)

PAGET VE JUVENIL OSTEOPOROZ Uzman hekim raporuna dayanılarak uzman hekimlerce reçete edilir. Rapor süresi 1 yıldır. (Süre kısıtlaması getirilmiş.)

 

 

AYDIN ECZACI ODASI

AYDIN ECZACI ODASI