UYGULANACAK İLAÇ FİYAT İNDİRİMLERİ HAKKINDA

36.A.00.07444
Ankara, 22.10.2009

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA,

Bilindiği gibi, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 18.09.2009 tarih 27353 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 3.Maddesi;

şeklinde düzenlenmiştir. Bu madde gereğince 02.11.2009 tarihinde yürürlüğe girecek olan “Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi EK-2/D’de yapılacak düzenlemeler” Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesinde yayımlanmıştır. Kurum tarafından yapılan açıklamada, bu listeye yapılacak itirazların 16.10.2009 tarihine kadar kabul edilebileceği belirtilmiştir. Kurum ile yapılan sözlü görüşmelerde de, listenin son şeklinin Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun birlikte yapacağı çalışmalar sonucunda oluşturacağı bilgisi alınmıştır. Ancak, uygulamanın başlamasına çok kısa bir süre kalmasına rağmen, Kurum tarafından konu hakkında herhangi bir açıklama yapılmadığından listenin mevcut haliyle yayımlanması gerekli görülmüştür.

İlaç sanayini temsil eden dernek ve sendikalar, Depocular Derneği ve TEKB ile yapılan ortak çalışma sonucunda stok zararlarının engellenmesi için belirlenen yönteme göre, ilaç için eczaneye uygulanan satış vadesinin yarısı baz alınacak, baz alınan gün kadar uygulama başlangıç tarihinden geri dönülecek; o günden uygulama başlangıç süresine kadar depodan eczaneye fatura edilmiş olan ürünler için oluşan fiyat farkları karşılanacaktır. Bu bilgileri içeren LİSTE web sitemizde yayımdadır.

Listenin ilgili sütununda geriye dönük stok zararının karşılanmasında baz alınacak süreler belirtilmiştir. (EK-1 Liste Sütun R). İlaç sanayini temsil eden dernek ve sendikalarla sağlanan mutabakata rağmen, zararı yukarıda belirtilen şekilde telafi etmeyen firmaların stokta bulunan ürünleri uygulamanın yürürlüğe girdiği tarihte dağıtım kanallarına iade edilecektir.

Ayrıca, uygulamanın başladığı tarihten itibaren ilan edilmiş olan ıskonto oranlarını uygulamayan firmaların ürünleri eczane ve depolarca alınmayacaktır.

Diğer yandan, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde, 18 Eylül 2009 tarihli ve 27353 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar'a istinaden %60 referans fiyat oranına göre yeniden düzenlenen İlaç Fiyat Listesi 22.10.2009 tarihinde yayımlanmış olup, 04.12.2009 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.

18.09.2009 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğler ve İlaç Fiyatları Hakkında Karar gereğince, kamu kurum ıskontosu artışına bağlı olarak ve referans fiyat uygulaması nedeniyle gerçekleşecek ilaç fiyat düşüşlerinden sonra oluşacak perakende satış fiyatlarına ait listelerde SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından değişiklikler yapılması, ayrıca ilaç sanayi ve kamu arasında yapılan görüşmelerde farklı bir uzlaşmaya varılması ihtimal dahilindedir. Bu durumda, yayımlanacak olan listeler ve yeni yürürlük tarihleri web sitemizden ayrıca duyurulacaktır.

Uygulanacak olan ilaç fiyat indirimleri ve ıskonto artışları sonucunda hedeflenmekte olan tasarrufun eczaneler üzerinde yaratacağı olumsuz ve yıkıcı etki ilgili tüm makamlara sunulmuş ve tüm platformlarda dile getirilmiştir. Uygulamaların ilanından sonraki süreçte, Merkez Heyetimiz ve 51 Eczacı Odası Başkanımızın imzasıyla yayımlanmış olan deklarasyonlarda da tasarruf tedbirleri hakkındaki değerlendirmelerimiz ve taleplerimiz açıklanmıştır.

Uygulamaların eczaneler üzerinde yaratacağı kayıp hakkında hazırlanan yönetici bilgi notu Bölge Eczacı Odalarına gönderilmiş; TBMM 23.Dönem Milletvekillerine bilgilendirme dosyası sunulmuştur. Ayrıca siyasi partilere bilgilendirme ziyaretleri yapılmıştır.

Gelinen son noktada Sağlık Bakanı Sayın Prof.Dr.Recep Akdağ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer Dinçer tarafından, konunun Türk Eczacıları Birliğinin de hazır bulunacağı bir toplantıda  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Ali Babacan’a sunulmasına ve kalıcı bir çözüm bulunmak üzere değerlendirilmesi noktasında görüş birliğine varılmıştır.  Sayın Ali Babacan’a randevu talebimiz sunulmuş olup, kendileriyle yapılacak görüşmelerin sonuçları en kısa sürede odalarımız ve üyelerimiz ile paylaşılacaktır.

Bilgilerinizi ve konunun üyelerinize duyurulmasını rica ederim.

Ecz.Özgür ÖZEL

Ek-1: SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TARAFINDAN YAYIMLANAN İLAVE İSKONTO UYGULANACAK 20 YILLIK İLAÇ LİSTESİ ÜZERİNDE YAPILAN ÇALIŞMA

Ek-2: SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇ VE ECZACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAYIMLANAN VE 04.12.2009 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEĞİ BELİRTİLEN FİYAT LİSTESİ