2 KASIMDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK OLAN 700 KALEM İLAÇ İÇİN İLAVE KAMU KURUM ISKONTOSU UYGULAMASI 4 ARALIK 2009’A ERTELENDİ

18.09.2009 tarihli Resmi Gazetede Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan Tebliğ ile, ilave kamu kurum ıskontosu uygulamasına geçileceği belirlenmişti.

Bu düzenleme nedeniyle, Kurum tarafından yayımlanan ve 02.11.2009 tarihinde yürürlüğe girecek olan ilave kamu kurum ıskontosu uygulaması nedeniyle fiyatı düşecek olan 700 kalem ilaçla ilgili olarak, Birliğimiz tarafından yürütülen çalışmalar web sitemiz üzerinden açıklanmıştı.

Bu dönemde, ilave kamu kurum ıskontosu uygulaması nedeniyle fiyatı düşecek 700 kalem ilaçla ilgili olarak,
- Eczacılarımızın stok zararını tamamen karşılayacak,
- İlaç fiyat düşüşlerinin gerçekleşeceği günlerde, ilaç temin hizmetinin ve hastaların ilaca ulaşımının kesintiye uğramadan devam etmesini sağlayacak,
- Depo/dağıtım kanalı, sanayi stoklarına bazı sahte ilaçların karışması riskini ortadan kaldıracak,
- Depoların, ecza kooperatiflerinin ve firmaların mevcut işleyişi açısından en uygulanabilir
yöntemin belirlenmesi için bir çalışma yapıldı, ancak belirlenen yöntemin tüm ilaç firmaları tarafından uygulanmaması nedeniyle, ilaçların toplu olarak depolara iade edilmesi kararı alınarak bu yönde gerekli hazırlıklar sürdürüldü.

30.10.2009 tarihinde web sitemizde yayımlanan bilgilendirmede, 02.11.2009 tarihinde uygulamaya geçecek olan fiyat düşüşlerinin yaratabileceği kaos ortamı hakkında ilgili Bakanlar ve Müsteşarlara düzenli olarak bilgi aktarıldığı ve uygulamanın ertelenmesi talebimizin ilgili Bakanlıklar ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından henüz yanıtlanmadığı bildirildi.

Cuma günü, gelinen nokta ve ilaçların depolara toplu iadesi ile ilgili olarak izlenecek süreç hakkında Birliğimiz tarafından basın organlarına da bilgi verilerek Tebliğin yayımlandığı tarihten bu yana, uygulamanın 02.11.2009 tarihinde hayata geçirilmesinin ilaç temini açısından yaratacağı sıkıntının engellenmesi için sürdürülen çalışmalar aktarıldı.

Birliğimiz, kooperatiflerimiz ve ecza depoları ile meslektaşlarımızın, hazırlıklarını, uygulamanın 2 Kasım 2009 Pazartesi günü başlayacağını öngörerek sürdürmeleri gerektiği; ancak şu anda yapılmakta olan toplantılar sonucunda bir erteleme ya da iptal kararı çıkması durumunda bu durum Birliğimiz tarafından web sitemiz ve Bölge Eczacı Odaları aracılığıyla tüm meslektaşlarımıza ivedilikle duyurulacağı açıklandı.

Ancak yapılan toplantılar sonucunda herhangi bir ilerleme sağlanamadığı için; 31.10.2009 tarihinde yapılan duyurumuz ile, uygulamanın planlandığı şekilde süreceği üyelerimizle paylaşıldı.

Bugün (01.11.2009) basın organlarında Birliğimizin açıklamalarının, hastaların ve eczacıların yaşayacağı mağduriyete ilişkin haberlerin yoğun bir biçimde yer almasının ardından, Sosyal Güvenlik Kurumu ve ilgili Bakanlık yetkilileri yaptıkları olağanüstü toplantıyla konuyu yeniden değerlendirdi. Yapılan değerlendirme sonucunda, saat 16.00 itibariyle, uygulamanın 4 Aralık 2009 tarihine ertelenmesinin kararlaştırıldığı Birliğimize bildirildi.

Konu hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılacak yazılı açıklamalar ilerleyen saatlerde web sitemizden duyurulacaktır.