TEB. 21 Bölge Aydın Eczacı Odası

 


TEB'DEN BASIN AÇIKLAMASI-“ECZANELER NEDEN CAN ÇEKİŞİYOR?”

  BASIN AÇIKLAMASI

“ECZANELER NEDEN CAN ÇEKİŞİYOR?”

TEB GENEL SEKRETERİ ECZ. ÖZGÜR ÖZEL’İN AÇIKLAMASIDIR;

Değerli Basın Mensupları,
Yıllardır sağlık alanında yapılan ve adına “dönüşüm” denilen uygulamalar, sağlık hizmet sunucuları ve bu hizmetten faydalananlar için adeta bir “yıkım” oldu. Biz bu yıkımı duyurmak ve durdurmak için, var gücümüzle çalışıyoruz. O nedenle, son günlerde “Eczaneler Can Çekişiyor” başlığı ile bir kampanya başlattık.


PEKİ ECZANELER NEDEN CAN ÇEKİŞİYOR?


Çünkü son dönemlerde yaşadığımız yıkımın üstüne son bir darbe de, 18 Eylül tarihinde yayımlanan Tebliğ ve Kararname ile aldık. Daha önce 2 Kasım’da yürürlüğe girecek uygulamayla ilgili her platformda çekincelerimizi, çözüm önerilerimizi dile getirdik. Sorun ötelenerek 4 Aralık tarihine ertelendi. Şimdi 4 Aralık Günü, 3 binden fazla ilacın fiyatı düşürülecek. Üstelik hiçbir görüşümüz, fikrimiz dikkate alınmayarak. Bizler; sağlık hizmet sunucuları eczacılar, zincirin en son ve en önemli halkası eczaneler olarak ilaç fiyat düşüşlerine asla karşı olmadık, olmayacağız da. Ülke menfaati söz konusu olduğunda taşın altına hep birlikte elimizi koymamız gerektiğine inandık. Ama nedense taşın altına bir tek biz elimizi koyduk. Sadece yüzdesel kar marjıyla eczanesini çekip çevirmeye çalışan biz eczacılar;  adına sağlıkta dönüşüm denilen uygulamalarla birlikte, son 7 yılda artan giderler karşısında azalan gelirlerin yükünün altında kaldık. Sadece 2008 yılında, bu yıkıma daha fazla dayanamayan 800 eczane kapandı. 4 Aralık’taki süreçle ilgili acil önlemler alınmazsa, 2010 yılının ilk altı ayında 3 bin eczane, 2010 yılının sonlarına doğruda 7 bin civarında eczane kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmış olacak.

KİMSE ÇÖZÜMÜ TARTIŞMIYOR.

“BEN YAPTIM OLDUCU” BİR ZİHNİYET KARŞISINDAYIZ.


Değerli basın mensupları, bizler haberimiz olmadan sürekli değişen mevzuat, yürürlüğe giren bu tip yeni uygulamalarla ilgili, sorunun çözüm noktasında Sayın Bakanlarla, bürokratlarla, milletvekilleriyle sürekli görüşmeler yaptık. Günlerce, gecelerce çalıştık, bilgilendirici dosyalar hazırladık, istatistikler çıkarttık. Ancak bir ilerleme kaydedemedik. AKILCI YÖNTEMLERLE UYGULANAN TASARRUF TEDBİRLERİNE KARŞI OLMADIĞIMIZI SÖYLEDİK. Sadece kar marjlarıyla ayakta durmaya çalışan eczaneler için çözüm önerilerimizi ilettik. Bugün dünyanın da uyguladığı ve eczacılara, reçete başına bir danışmanlık hizmeti bedeli verilmesi taleplerimizi ilettik. Değişen enflasyon ve ülke koşulları göz önünde bulundurulduğunda sabit bir meslek hakkı olması gerektiğini de defalarca söyledik.


Sonuç olarak iki temel yaklaşım bizim için çok önemliydi. Birincisi; yüzde 60’lara, yüzde 70’lere varan fiyat indirimlerinden doğan kayıplarımızın telafisi konusunda çözüm bekledik. Devletin ilaç üreticileriyle yaptığı sayısız toplantıda sonuç alınamadı, ezilen biz olduk!
İkinci olarak; bu düşüşlerden etkilenen ve büyük ciro kayıplarına uğrayan eczanelerin zararlarının telafisi amacıyla karlılıklarının artırılmasıydı. Biz bunun için de yıllarca mücadele verdik. 21 Aralık 2008 tarihinde, eczacılar ilk kez bu kadar büyük bir katılımla, 32 .000 kişiyle, meydanlarda seslerini duyurmaya çalıştı. Ancak, geldiğimiz noktada, yine çözümsüzlükle, umursanmazlıkla karşı karşıya kaldık. BİZLERİ HEP ÇOK KAZANIYORLAR ZANNEDENLER, ÖNÜMÜZDEKİ YILIN İLK 6 AYINDA BİR BİR BATAN ECZANELERİ GÖRECEKLER. Acil önlemler alınmazsa, bu rakamlar her geçen gün artacak. Bu noktaya gelmemek için, can çekişen eczanelerimizi kurtarmak için, son bir can havliyle, sesimizi son kez ve bir kez de medya aracılığıyla duyurmak için bir kampanya başlattık. “Eczaneler Can Çekişiyor” sloganıyla başlattığımız kampanyamız çerçevesinde 1 hafta boyunca 4 ulusal kanalda kısa filmimiz, radyolarda spotlarımız, gazete ilanlarımız yayınlanacak. Eczaneler de vitrinlerine afişler asarak, sorunlarımızı vatandaşlara anlatacaklar. Ayrıca 50 bin adet bastırdığımız bayram kartlarını da, bakanlara, bürokratlara konuyla uzaktan yakından ilgisi olan herkese göndererek, soruna farklı bir boyuttan dikkat çekmeye çalışacağız.


Biz eczacıların, hastalarına sağlık hizmeti vermek ve çalışanlarıyla birlikte ayakta durmaya çalışmaktan başka bir derdi olmadı hiç. Bu ülkede eczacıların yaşaması, sağlık hizmeti vermesi ve yaygın sağlık ağını koruması için, eczacıların gelirleri belli oranda ilaç fiyatlarından bağımsız hale getirilmelidir. Eczanelerin yaşaması ve yaşatması için, eczacı karlılığı mutlaka artırılmalıdır. Eczacılık mesleğinin önemini sözle vurgulamak olmaz. Tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi verdiği danışmanlık hizmetinin karşılığının reçete başına danışmanlık hizmet bedeli olarak ödenmesiyle olur. Başlattığımız kampanyamız sonrasında da sesimize kulak verilmezse, süreç bizi eylemlilik noktasına kadar götürecek. Bundan da biz değil, bizi görmezden gelenler sorumlu olacaktır.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
BASIN BÜROSU

AYDIN ECZACI ODASI

AYDIN ECZACI ODASI