TEB. 21 Bölge Aydın Eczacı Odası

 


DÜNYA ECZACILARINDAN SAĞLIK BAKANI’NA MEKTUP

DÜNYA ECZACILARINDAN SAĞLIK BAKANI’NA MEKTUP

DÜNYA ECZACILIK ÖRGÜTÜNDEN “ ECZACILARIN VAZGEÇİLMEZLİĞİ”  VURGUSU

Dünyada 2 milyon eczacıyı temsil eden ve 122 ülkede üye örgütleri bulunan, Uluslararası Eczacılık Federasyonu (FIP)  Başkanı Prof. Dr. Kamal Midha, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a bir mektup yazarak; dünyanın, eczanelerini sağlığın merkezine koyduğunun, koşullar ne olursa olsun eczacılık hizmetinden ödün verilmediğinin altını çizdi. Midha, dünya eczacılarını temsil eden bir örgütün başkanı olarak, Türkiye’de de durumun böyle olmasını arzuladıklarını belirtti. Kamal Midha mektubunda, Türkiyeli meslektaşlarının bu en zor günlerinde yanlarında olduklarını ve Türkiye’deki eczacılık hizmetlerinin kimse için ikincil olmadığını kanıtlayacak bir çözüm bulacağı konusunda Bakan Akdağ’a güvendiğini vurguladı.
Sayın Midha’nın mektubunun tam metni ise şöyle;

Sayın Prof.Dr. Recep Akdağ,
Sağlık Bakanı

Sizinle Eylül ayında, İstanbul’daki 69. Uluslararası FIP Kongresi açılış töreninde tanışma şerefine eriştim. Türk Eczacıları Birliği’ni konukseverlikleri ve bu başarılı kongrenin organizasyonu için kutlamak isterim. FIP’in katılımcılardan aldığı geri bildirim son derece olumluydu ve tüm Türkiye’yi yansıtıyordu.


TEB tarafından Türkiye’de eczacılık hizmetleri alanında eczaneleri ciro ve kazançları açısından olumsuz etkileyecek, dolayısıyla hastalar ve sağlık durumları üzerinde ağır sonuçlar doğuracak yeni bir takım düzenlemelerin yürürlüğe gireceği konusunda bilgilendirildik.


Bilindiği gibi eczaneler ve eczacılar ilaçların hazırlanmasından hastalara hastalıkları hakkında gerekli bilgilerin ve bilinçlendirmenin sağlanmasına kadar halk sağlığında büyük ve vazgeçilmez bir role sahipler. Doğal olarak, siz ve hükümetiniz hasta ihtiyaçlarından ve hizmetlerinden ödün verilmediğini görmek istersiniz.

Birçok ülkede sağlık hizmetleri bütçesinin kısıtlı olmasına rağmen hükümetler eczacılık hizmetlerinden ödün verilmemesi için eczaneleri koruyacak olanaklar yaratmaktadır. Birçok ülkede, hükümetler eczacılara hazırlanan ve karşılanan her bir reçete için “sabit ücret” sağlıyor. Bu uygulama birçok ülkede başarılı olmuştur.


TEB, harcamaların artırılmaması konusundaki yaklaşımınızı desteklediğini ifade ediyor. Ne var ki aynı zamanda TEB üyelerinin eczacılık hizmetlerinin tehlikeye atılmayacak şekilde desteklenmeleri gerekiyor. Aksi taktirde bu durum sadece geçimlerini değil, daha önemlisi, hastalarına yönelik profesyonel hizmetlerini de etkileyecektir. Bu, hastaların eczacılarına güvenlerini kaybetmelerine yol açabilir. Attığınız adımlarda bu çok önemli meseleleri ciddiyetle göz önünde bulundurmanızı dilerim. Kararlarınızda, yeni düzenlemeler getirirken, başarılı sonuçlara ulaşmak için TEB’e bağlı eczaneler ve eczacıların desteğini almanız ihtiyatlı bir davranış olacaktır.


Hükümetiniz tarafından alınan kararlara saygılıyım; ne var ki Uluslararası Eczacılık Federasyonu Başkanı olarak sağlık hizmetlerinde temel bakımın ve kamu sağlığının sağlanmasında eczanelerin vazgeçilmez olduğunu size saygılı bir şekilde hatırlatmayı görevim biliyorum. Türkiye’deki eczacılık hizmetlerinin kimse için ikincil olmadığını kanıtlayacak bir çözüm bulacağınız konusunda size güveniyorum.

Saygılarımla,
Kamal K. Midha, C.M. Ph. D. D.Sc
FIP Başkanı
Eczacılık Profesörü
Saskatchewan Üniversitesi, Kanada


AYDIN ECZACI ODASI

AYDIN ECZACI ODASI