TEB'DEN BASIN AÇIKLAMASI!SAĞLIKLI YAŞAM HAKKI EN TEMEL İNSAN HAKKIDIR!

Bugün 10 Aralık 2011, Dünya İnsan Hakları Günü. İnsan hakkı demek aynı zamanda herkes tarafından ulaşılabilir, eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti sunumunu da içermektedir. Sağlıklı yaşam hakkı demek, en temel insan hakkı demektir!

Değerli Basın Mensupları;

10 Aralık günü, 1948’te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve insanların eşit şekilde sahip oldukları hak ve özgürlükleri ifade eden “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi” nin kabul edilişinin yıldönümüdür. Bu anlamlı gün, insan haklarının geliştirilmesi, korunması ve elbette ki uygulanabilmesi konusunda bir farkındalık yaratmak adına tüm dünyada “İnsan Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır. Dil, din, ırk, renk, cinsiyet ve statü gibi herhangi bir ayrım yapılmaksızın herkesin tüm hak ve özgürlüklerden eşit olarak faydalanmasını öngören “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi”, tüm insanların sadece insan olmalarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olduğunu ilan etmektedir. Türk Eczacıları Birliği olarak bizler de, insanlığın bu ortak çabasına ilerici ve yapıcı yaklaşımlarla katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

Biz eczacılar, ırk, dil, din, cinsiyet vb. farkları gözetmeden, insana insan olduğu için değer vermenin ve insanın haklarıyla insan olduğunun bilincindeyiz. İnsanların farklılıklarının tanınmasının, eşit koşullarda yaşamanın, onlara değer vermenin ve insan onuruna saygı duymanın ön koşulu olduğunu düşünüyoruz.

Sağlıklı yaşam hakkının herkesin eşit, ücretsiz, nitelikli bir sağlık hizmetine erişmesi ile doğrudan ilişkili olduğunu, yeterince beslenemeyen, ısınamayan, insanca barınamayan hiç kimse için sağlık hakkından söz edilemeyeceğini de biliyoruz.

İlaca kolay erişim, ilaca ücretsiz erişim konusunda da bazı kronikleşmiş sorunların gündemimizde olduğu; ilaç fiyatları konusunda vatandaşların mağdur edildiği günlerin gölgesinde geçen “İnsan Hakları Günü”müz, umuyoruz sorunlarımızın çözümünde bir vesile olur.
Tüm bu düşüncelerle, gerçekten insan hakları gününü, hak ettiğimiz bir biçimde kutlayacağımız günlerin özlemiyle, tüm insanlığın Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyoruz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ